Standardiserade livskvalitetsmått i sjukvården en realitet eller utopi? - Brorsson, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Olika sätt att beskriva begreppet livskvalitet tas upp i denna artikel. Ett sätt är att dela upp det i välfärd och välbefinnande. Allardt skiljer i sin modell mellan levnadsnivå och livskvalitet samt välfärd och lycka. Naess har lanserat den upple velsebaserade termen "inre livskvalitet",. Frågan om det finns några standardiserade mått på livskvalitet besvarar författaren med ja. Han pekar på det amerikanska General Well Being Schedule. Här finns ett allmänt mått på livskvalitet och ett instrument som kanske kan standardiseras för svenska förhållanden och an vändas vid resultatbedömningar i sjukvården.