80-talets socialtjänst - Fornander m fl, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
En av utgångspunkterna för 80-talets socialtjänst är att den måste utvecklas vidare utan att få större resurser. Detta förhållande leder - i kombination med nya lagar, ökad decentralisering och friare former för samverkan - till slutsatsen att socialtjänsten måste bryta ner storskaligheten och börja förverkliga idéerna om socialt nätverk och ett allmänt socialt och personligt ansvar. Socialtjänstens huvuduppgifter kommer då att stämma väl med socialutredningens beskrivning. De kommer att gälla stöd och hjälp åt enskilda och grupper. De skall också avse att samla och föra ut kunskap om samhälleliga brister. Och de kommer, slutligen, att innehålla arbete med lokala strukturer och med uppmuntran av den informella sociala kontrollen. Allt detta sammantaget kräver en annan organisation än den nu gängse. En organisation som är flexibel och baserad på geografiska enheter samt ger plats för lekmannainsatser och ett allmänt socialt ansvar.