Temaledare 2: Hur skall landstingen ha det med det förebyggande arbetet? - Svanström, Leif (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Materialet i detta temanummer av Socialmedicinsk Tidskrift baserar sig på inlägg vid ett seminarium om "Förebyggande arbete idag och i morgondagens samhälle", som avhölls i Hässelby, Stockholm, hösten 1978. Initiativtagare var Avdelningen för Hälsoservice vid Stockholms läns landsting. Seminariet inriktade sig i första hand på de delar av hälsovården som landstingen engagerar och borde engagera sig i. Det måste hända mer inom det förebyggande arbetet. Hässelbyseminariet visar på ett utomordentligt utmärkt sätt hur hälsoproblemen ser ut idag och hur litet som egentligen görs. Vem är egentligen ansvarig för det förebyggande arbetet? Kan samhället acceptera att ingen organisation ansvarar för detta? Skall landstingen i framtiden ha ett lagmässigt ansvar för hela sjuk- och hälsovården?