Arbetsolycksfall - från teori till utbildningsprogram - Nyström, Mats; Svanström, Leif (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Olycksfallsforskningen har många problem att arbeta sig igenom innan ett effektivt förebyggande arbete kan initieras. Detta hävdar Mats Nyström och Leif Svanström, bägge vid tiden för den refererade studien verksamma vid Hälsovårdsenheten, Skaraborgs läns landsting. De redovisar ett par steg i den mödosamma vägen från en teoretisk referensram kring arbetsolycksfallen till ett praktiskt verksamt utbildningsprogram. I ett projekt som har bekostats med medel från Arbetarskyddsfonden, har en modell för analys av arbetsolycksfall prövats som ett utbildningsmaterial. Erfarenheterna från studiecirkelaktiviteter kring detta material redovisas och dessutom presenteras slutligen ett utbildningsmaterial huvudsakligen riktat till skyddsombud och andra inom skyddsorganisationen.