Skolan - Klackenberg-Larsson, Ingrid; Björkman, Katarina (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Man får inte intrycket att ungdomarna tar det lätt med skolarbetet. Det stora flertalet säger att de tycker skolarbetet är viktigt och omkring hälften oroar sig för det (ibland-mycket). Betänkligt är att drygt en tredjedel under dessa ungdomsår känner vantrivsel i skolan. Endast omkring hälften av ungdomarna har klarat sin skolgång helt efter utstakade linjer från första klass t. o. m. nian eller till 18 år, för dem som fortsatte. Någon form av trassel är alltså en vanlig företeelse.