Social utblick : Missbruket och tvångsvården - Karlsson, Willy (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
En läkare i Göteborg har krävt fylleristraffet åter. Han har därmed presenterat ett av de mera omdömeslösa förslagen i den alltmer enkelspåriga och onyanserade nykterhetspolitiska debatten. I förbifarten beskriver han dagens socialarbetare som ointresserade av och okunniga om alkoholfrågor. Tala om att kasta sten i glashus. Göteborgsläkaren lär väl inte ha så många åsiktsfränder när det gäller fylleriböternas nykterhetsfrämjande effekt. Däremot är det allt fler som försöker få svenska folket att tro att tvångsvård är lösningen på alkoholproblemet.