Förtidspensionerade i Tierp - Klareskog, Lars; Östensson, Claes Göran; Smedby, Björn (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
I artikeln redovisas en undersökning av personer som under 1972 förtidspensionerades i Tierps kommun. Studien har gällt bakgrunden till pensioneringen samt ett försök att beskriva levnadsbetingelser, hälsotillstånd samt vårdkonsumtion efter pensioneringen. De flesta var mycket positivt inställda till pensioneringen och åtskilliga har känt sig förbättrade efter densamma. Vad gäller bakgrunden till förtidspensioneringen visar undersökningen att den utslagning från arbetsmarknaden som det ofta varit frågan om ägt rum under lång tid och blivit i stort sett opåverkbar vid tiden för pensioneringen. Ökade rehabiliteringsinsatser skulle i denna grupp haft liten effekt. I stället skulle det långt tidigare krävts en annorlunda arbetsmiljö eller möjlighet att byta till lämpligare arbete.