Unga arbetslösa mäns hälsobeteende - Kannas, Lasse; Hietaharju, Mikko (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Det är mycket få forskare som ägnat sig åt att studera ungdomsarbetslöshetens konsekvenser för hälsan. På institutionen för folkhälsan vid Jyväskyläs universitet pågår emellertid ett arbete där man försöker belysa hur arbetslöshet bland ungdomar påverkar de levnadsmönster och vanor som kan tänkas ha betydelse för den framtida hälsan. Man finner bl a att arbetslösa äter sämre, använder mer berusningsmedel och missköter sin personliga hygien och kroppsliga kondition i större utsträckning än sina jämnåriga kamrater som har arbete eller studerar. Sammanfattningsvis konstaterar man att unga arbetslösa "slits ut" snabbare än andra och man förutsäger att dagens arbetslösa ungdomar kommer att bli morgondagens sjuka medelålders män.