Arbetslösheten i historiskt och ekonomiskt perspektiv - Gustafsson, Bo (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Arbetslösheten som problem började uppmärksammas först i början av 1900-talet. Under mellankrigstiden blev arbetslösheten ett massfenomen. Den nya arbetslöshetspolitiken som introducerades 1933 innebar att de arbetslösa sysselsattes i offentliga arbeten till marknadsmässiga löner. De praktiska konsekvenserna av denna politik blev dock begränsade. En väntad massarbetslöshet vid andra världskrigets slut blev aldrig av på grund av en lång period av snabb ekonomisk tillväxt. Men under 1960-talet började strukturarbetslösheten sakta men säkert stiga. Den tidigare arbetslöshetspolitiken visade sig otillräcklig. I stället började man på olika sätt - tex genom lagerstöd och utbildningsbidrag - flytta in arbetslösheten i företagen. Bo Gustafsson - professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet - redogör i denna artikel för den ekonomiska bakgrunden till arbetslösheten. Han förutspår att dagens tendens till arbetslöshet kommer att kvarstå eller rent av förvärras de kommande åren.