Vad tycker småbarnsföräldrarna om barnavårdscentralen? : En intervju- och enkätundersökning i tätorter, småorter och glesbygd i Östergötland - Gralvik, Elisabeth; Bremberg, Sven (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Inför den förändring av barnavårdscentralens arbetsuppgifter och metoder som bl a mödra- och barnhälsovårdsutredningen diskuterar är det viktigt att ta reda på vilken service småbarnsföräldrarna själva vill få från barnavårdscentralen. I föreliggande undersökning presenteras resultaten från dels en intervju-undersökning i ett BVC-distrikt i ett förortsområde, dels en större enkätundersökning omfattande drygt 300 familjer. Resultaten visade att alla föräldrar vill ha hjälp i sin föräldraroll, men att bara ungefär 30 % får det. Familjer med lägre socio-ekonomisk bakgrund och familjer med vissa påfrestningar visade sig ha en sämre kontakt med sjuksköterskan på BVC. Det framkom också att föräldrarnas attityder till personalen var mer positiva på BVC av typ I, och att föräldrarna också utnyttjade denna typ av BVC i större utsträckning.