Information mot rädsla för sjukhusvistelse: Betydelsen av förberedande information för att minska barns rädsla vid sjukhusvistelse - Arvola, Allan; Dittrich, Gunilla; Lisper, Hans-Olof; Maerker, Margot (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Barnens rädsla inför en sjukhusvistelse minskas· med förberedande information. Detta påstående prövades i en studie med fyra betingelser; en med ett litet häfte, som presenterade vad som skulle hända med barnet den första dagen + ett telefonsamtal där föräldrarna kunde ställa frågor rörande barnets kommande vistelse på sjukhus. En andra betingelse erhölls enbart häftet och en tredje betingelse bestod enbart av telefonsamtalet. Till detta kom en kontrollgrupp utan vare sig häfte eller telefonsamtal. Resultatet visade att det lilla häftet minskade rädslan signifikant, medan telefonsamtalet inte hade någon som helst effekt. Rapporten är baserad på en C-uppsats i psykolog i författad av Allan Arvola, Gunilla Dittrich och Margot Maerker handledda av Hans-Olof Lisper, docent vid psykologiska institutionen, Uppsala Universitet.