Hälsa åt alla — en rapport om medicina promotiva i Mocambique - Högberg, Ulf (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Endast den totala samhällsinsatsen genom folkets egna ansträngningar kan förbättra samhällets hälsoläge. Den erfarenheten gjorde Frelimo under befrielsekriget i Mocambique. Under lövverket föddes begreppet Medicina Promotiva, där "folket försörjde sjukhuset och sjukhuset tjänade folket". Avsikten med denna Medicina Promotiva är att de kurativa åtgärderna skall sträcka sig utöver de enskilda patienterna med inriktning på en prevention där folkets levnadsvanor i grunden förändras. I nedanstående artikel beskrivs denna Medicina Promotiva. Med utgångspunkt från distriktet Gurue i Zambeziprovinsen beskrivs sjukdomspanorama samt primärvårdens svårigheter och framgångar tre år efter självständigheten.