Social hemtjänst, problem - och utvecklingslinjer - Svensson, Marghita (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
I det gemensamma utredningsarbetet som bedrivits av Kommunförbundet, Landstingsförbundet, Socialstyrelsen och Spri har ingått bl a projektet "Sjukvård i hemmet - Social hemtjänst. Gränsdragning - samverkan". Som projektnamnet antyder var sjukvård i hemmet det centrala i uppdraget. Social hemtjänst ingick endast när det gäller samverkan med sjukvård i hemmet. Dess innehåll och organisation i vidare bemärkelse var alltså ej aktuell i detta sammanhang. I John Lovens artikel "Boende, Service och vård för äldre - problem, mål och utvecklingslinjer" i föregående nummer av Socialmedicinsk tidskrift framhålls att en satsning på ordinärt boende och serviceboende förutsätter att behoven av stöd och hjälp i den dagliga livsföringen kan tillgodoses på ett tillfredsställande sätt. Detta är en uppgift för bl a den sociala hemtjänsten. I det följande görs ett försök att utifrån erfarenheter från praktiskt utvecklingsarbete på fältet närmare diskutera hemtjänstens framtida innehåll, organisation och utveckling. Marghita Svensson är sekreterare hos Svenska Kommunförbundet.