Utslagningen och hotet mot välfärden - Berglind, Hans (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
"Utslagning" är knappast något vedertaget samhällsvetenskapligt begrepp även om det kommit att användas allt oftare även i den seriösa debatten. En anledning till att detta blivit fallet är förmodligen att det etablerade arbetslöshetsbegreppet inte så väl täcker skeendet på arbetsmarknaden. Sverige har även under senare år haft en internationellt sett låg öppen arbetslöshet samtidigt som vissa andra arbetsmarknadsproblem har ökat påtagligt. Dessa "andra" problem har krävt sin terminologi, varvid "utslagning" kommit till användning. I artikeln diskuteras utslagningsbegreppet och kritiken mot dess användning. Belägg för att utslagningen ökat redovisas kortfattat och slutligen behandlas de socialpolitiska konsekvenserna av denna utveckling.