Anpassningsgrupperna — en papperstiger? - Sikström, Tomas (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Anpassningsgruppernas tillkomst i början på 70-talet sågs som ett skapande av ett nytt arbetsmarknadspolitiskt instrument. Arbetsmarknadsmyndigheterna skulle härigenom kunna föra arbetsmarknadspolitiken in i företagen och få en mer aktiv roll när det gällde att lösa vissa arbetsmarknadsproblem. Stora förhoppningar ställdes på gruppernas möjligheter att anpassa arbetet till människors fysiska och psykiska förutsättningar. På så vis skulle utslagningen från arbetsplatserna minskas och utestängda grupper av arbetssökande, främst äldre och handikappade, få ökade möjligheter till arbete. Erfarenheterna tyder emellertid på att anpassningsgrupperna i många företag blivit en reform som stannat på papperet. Ett stort antal grupper har visserligen bildats, f n. finns över 5 000 grupper, men de praktiska resultaten av gruppernas verksamhet svarar inte alls mot förväntningarna. Vilka hinder som finns och hur dessa kan avhjälpas diskuteras i denna artikel av Tomas Sikström, lärare på LO-skolan Brunnsvik, som deltar i ett utredningsarbete i syfte att ta fram underlag för ett utbildningsmaterial för fackliga företrädare i anpassningsgrupper.