Företagshälsovården och de arbetshandikappade - Bolinder, Erik (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Företagshälsovården spelar en central roll i strävandena att förbättra förutsättningarna för de arbetshandikappade inom arbetslivet. Den har uppgifter på flera nivåer inom detta problemkomplex. Dess medverkan i förändring av arbetsmiljö och arbetsförutsättningar mer generellt vidgar sysselsättningsmöjligheter för dessa kategorier liksom att den minskar genereringen av nya fall av förslitning fysiskt och psykiskt. Dess hälsomässiga och anpassningsmässiga uppföljning av grupper av anställda medverkar till tidig upptäckt av inkongruens mellan arbetskrav och individuell kapacitet. Dess samverkan med övriga instanser inom samhället i rehabiliterande syfte ökar möjligheterna till återgång i arbete inom det egna företaget. Den kan vara en brygga mellan skyddskommitté och anpassningsgrupp i företaget.