Sjuklighet och dödlighet hos kvinnor och män : Inledning - Kraskiewics m fl, Margareta (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Nedanstående artiklar bygger på ett seminarium under huvudkursen i socialmedicin vid Karolinska Institutet november 1974 - januari 1975. Handledare vid seminariet var med dr Lars Olov Bygren. Ett sammanfattande intryck av seminariet är att män visar högre mortalitet än kvinnor i alla åldrar och av en rad olika orsaker. Kvinnor noteras oftare för olika sjukdomar, medan män drabbas mer allvarligt. Mannens prestationsinriktade och emotionellt torftiga könsroll får misstänkas ha stor betydelse för hans högre mortalitet, speciellt i aktiva åldrar.