Socialmedicinen - ett försök till analys av framväxt och utvecklingsmöjligheter - Allander, Erik (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Socialmedicinens situation analyseras i denna artikel baserad på ett föredrag hållet vid Svensk socialmedicinsk förenings möte, våren 1978 i Lund. Socialmedicinens utveckling ses som ett samspel mellan vetenskaplig metod och teori, förväntningar, krav, besvikelser, och moraliskt engagemang. Möjligheterna för utveckling är många men socialmedicinens stora bredd synes ha varit mera hämmande än stimulerande för denna utveckling. De många positiva intressenterna har inte resulterat i någon påtaglig förstärkning av socialmedicinen, snarare tvärtom vilket påpekas i en efterskrift, där nuläget beskrivs. Två socialmedicinprofessurer är hotade.