Social utblick : En skrämmande bild av den psykiatriska vården - Karlsson, Willy (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Socialstyrelsens förslag till principprogram för den psykiatriska hälso- och sjukvården, som nyligen remissbehandlats har varit utsatt för en massiv kritik i vissa facktidskrifter. Någon debatt har inte förekommit. De som till äventyrs har en annan uppfattning än kritikerna har tydligen funnit det lämpligt att tiga. Det centrala budskapet i förslaget är att en bättre psykiatrisk vård kan uppnås genom en samverkan mellan sjukvård och socialvård i primärvården. Jag skall inte försöka mig på att redovisa kritiken av förslaget men skall lyfta fram en kritikpunkt. Det har ofta sagts att programmets upphovsmän inte känt till eller tagit hänsyn till den dynamiska utvecklingen inom svensk psykiatri.