Socialmedicin i farozonen - Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Medicinska fakultetsnämnden i Lund har föreslagit att professuren i socialmedicin skall avskaffas och ersättas med en professur i långvårdsmedicin. Det har också - som framgått av artikel av Erik Allander i SMT 4 - 5/79 - förelegat tankar på en omprövning av den professur i socialmedicin vid Karolinska institutet som varit vakant i flera år. Detta är omständigheter som aktualiserar basala frågor om socialmedicinens situation. Det behövs professurer i primärvård och kanske också i långvårdsmedicin. Men att inrätta sådana professurer på bekostnad av socialmedicinen är att utarma vad som borde vara en central utveckling för hälso- och sjukvården i vårt land. Det är att hoppas på att lundaförslaget avvisas.