Förord: Psykiatrins omvandling - Wretmark, Gerdt (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
På uppdrag av tidningens redaktion har jag haft glädjen att granska den nedanstående artikeln, skriver Gerdt Wretmark Professor i psykiatri vid Linköpings universitet. Tatiana Poska-Laaman skildrar i sin artikel många väsentliga ideer som på kontinenten, främst i Frankrike, verkade berikande och utvecklande un der en tid då psykiatrisk vård överhuvudtaget var svårt eftersatt. Aven om det gäller en tid som nu ligger ett stycke bakom oss kan vi i den här utveck lade ideologin finna mycket som än i dag stämmer till allvarlig eftertanke. Vi kan där finna en fräschhet i tankegångar som dagens sjukhusplanerare skulle ha stor nytta att ta del av. Jag hoppas och tror att Laamans artikel, enkel och opretentiös, skall få en plats när någon en gång skriver historien om den europeiska psykiatrins utveckling.