Patientupplevda behov som bas för sjukvårdsprocessen - Berglund, Kåre (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Vid reumatologiska kliniken i Lund har man gjort bestämda försök att låta patientens upplevelse av sina behov vara utgångspunkt för besluten i vårdsituationen. Erfarenheten är att detta inneburit en koncentration av vårdinsatserna med snabbare beslut om mål, elimination av för patienten oväsentliga åtgärder och sannolikt kortare vårdtider. Åtgärderna har också fått en starkare verklighetsanknytning. Grupparbete och öppnare kommunikationer med patienten förefaller att ha bidragit till en större jämlikhet mellan personal och patienter.