Social utblick : Ord och verklighet - Stark, Birger (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Ordet, språket är vårt medel att beskriva den verklighet vi upplever. de strävanden vi har, de önskningar vi känner angelägna och de känslor vi erfar. Ordet. språket är också en viktig maktfaktor som kan användas på olika sätt. Ibland använder vi språket för att manipulera verkligheten. Inte minst gäller det i den sociala vardag som vi lever i yrkesmässigt och privat. När vi bytte en alkoholistlag mot en nykterhetsvårdslag 1955 - inte innebar det någon ny syn. några nya grepp på nykterhetsvårdens område. Innebar fattigvårdslagens ersättande av en socialhjälpslag något nytt? Eller var allt ett sätt att med nya ord. nya begrepp. beskriva samma verklighet som fanns tidigare? Jag tycker det!