Temaledare: Historiska perspektiv på socialmedicinen - Fällström, Anne-Marie (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Medicinhistoria har varit ett försummat område i Sverige, vårdens historia nästan okänd. För denna typ av forskning är samverkan medicin- humaniora- samhällsvetenskap nödvändig. Vi behöver en mobilisering av allsidiga kunskaper med ett brett samhällsperspektiv för att belysa dagens och söka lösa framtidens problem. Ännu saknas lämplig form för samarbete på detta område. Detta temanummer vill ge exempel på vad som ändå har utförts när det gäller medicinhistorisk forskning på skilda håll. En avsikt med temanumret är också att peka på vilka angelägna och givande frågeställningar som finns i gränsområdet mellan medicin och historia ur forskningssynpunkt. Det avslutande samtalet mellan två socialmedicinare och två historiker inventerar problemområden och samarbetsbehov samt möjligheterna att organisera och stimulera tvärvetenskaplig forskning. Det är redaktörens förhoppning att några av de tankar som framförs skall kunna förverkligas.