Demografiske kriser i Norge: Hunger eller sykdom? - Aaraas, Olav (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
De stadig tilbakevendende dödelighetskrisene er et karakteristisk trekk ved befolkningsutviklingen i det förindustrielle Europa. Hvilken rolle inntok henholdsvis hunger og epidemiske sykdommer som årsak til krisene? Er epidemiene bare en fölge av hungersnöd, eller opptrer de to årsakene uavhengig av hverandre? Olav Aaraas er cand. philol. med historie som hovedfag fra Universitetet i Bergen. Han har spesielt arbeidet på et prosjekt som undersöker årsakene til de demografiske krisene i Norge. I denne artikkelen legger han fram resultatene fra sin egen undersökelse av krisa i 1770-årene og fra Astrid Lövliens arbeide om krisa i 1740- årene.