Rättspsykiatri, försvinnande eller förändrad? - Johansson, Eva (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Urvalet av rättspsykiatriska fall är mycket hård men har aldrig närmare undersökts. Domstolarnas benägenhet att anlita rättpsykiatrisk expertis har minskat under senare år. Rättspsykiatern måste använda en föråldrad terminologi. En stor del av de fall som skall bedömas är gränsfall utan säker hemmahörighet vare sig i kriminalvård eller psykiatrisk vård, och de diagnostiska kriterierna är osäkra. Samtidigt talar en del nyare undersökningsresultat för att forskning kring personer som begår brott är av vikt för medicinare och beteendevetare fast på annat sätt än man tidigare tänkt sig.