Temaledare: Nyare forskningsansatser kring psykosociala faktorer och kranskärlssjukdomar - Theorell, Töres (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
I föreliggande nummer av Socialmedicinsk Tidskrift har vi försökt visa några nyare ansatser i den socialmedicinska forskningen kring coronar-sjukdom. I en inledande artikel redogör jag själv för det nuvarande forskningsläget när det gäller psykosocial infarktgenes. Olika personlighetsmått, beteendeobservation (särskilt typ A-beteende, dvs ständig bråttomkänsla), fysiologiska reaktionsmönster och mått på psykosociala påfrestningar tas upp i relation till olika kranskärlssjukdomsmanifestationer. Arvets betydelse diskuteras.