Fysisk ansträngning i yrkesarbete - Åstrand, Irma (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
Irma Åstrand är professor i arbetsfysiologi vid arbetarskyddsstyrelsen. Hon redogör här för reaktioner i cirkulationsorganen på olika typer av fysiskt påfrestande arbete. Man skiljer mellan dynamiskt arbete (exempelvis gång) och statiskt arbete (exempelvis spikning med armarna lyftade). Det senare ger störst effekt bl a på blodtrycket, vilket kan ha betydelse när det gäller risk för sjukdomar i cirkulationsorganen. Långvarig kraftig statisk ansträngning kan vara särskilt påfrestande för äldre personer. De psykosociala faktorerna är ofta kopplade med mekaniska riskfaktorer av detta slag, vilket man bör komma ihåg när man analyserar samspelet mellan psykosociala faktorer och sjukdomar i cirkulationsorganen.