Social utblick: Fostran och fostrare - Karlsson, Willy (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
Mitt under remissarbetet med socialutredningen läste jag Lasse Carlssons "Gatloppet". Det var en skakande upplevelse. Lasse Carlsson förmedlar en förtätad bild av vårdsamhället. Han tillbringade sina skol- och ungdomsår på skolhem och han fortsatte in på fängelse och mentalsjukhus. Han berättar om pennalism och förtryck, om oförståelse och kärlekslöshet, om grymhet och sadism. Det är en upprörande skildring - kanske mest för att det är en berättelse från vår egen tid. Boken är skriven av en man som i år fyller fyrtio. Den första försvarsreaktionen blir: Det är inte sant. Boken ger en vrångbild av vårdsamhället. Men, vid närmare eftertanke, om beskrivningen är falsk varför har då inte uppgifterna dementerats? Många anstaltschefer, vårdarbetare, poliser och andra måste känna sig direkt utpekade. Varför har de inget sagt?