Kan hemsjukvården förbättras genom hälsokontroll och uppsökande verksamhet? - Svanström, Leif (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
I symposiet om hemsjukvården vid Läkaresällskapets riksstämma 1976 redogjorde med dr Leif Svanström för utvecklingen av äldrevården under sista decenniet. Författaren redogjorde dels för ålderdomshemmen som boende- och vårdform i Sverige och utvecklingen mot servicecentertanken. Han beskrev också svårigheterna att nå stora grupper av pensionärer. Erfarenhet av studier bl a från Malmö visar på stort behov av en uppsökande verksamhet ur både medicinsk och social synpunkt. Det nya vårdcentralsystemet tycks medföra att pensionären också där kommer på undantag i samhällsutvecklingen. Slutligen·beskrivs planeringen av hälsokontroll av pensionärer och de möjligheter som en utveckling av dessa skulle kunna ge för att bland annat bättre planera och tillgodose behoven av service hos de äldre.