Utbildning inom primärvård under läkarutbildningen - Eriksson, Carl-Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
Utbildningsfrågan har hög aktualitet för primärvården. Skall den pågående satsningen på hälso- och sjukvård utanför sjukhusen kunna genomföras fordras personal med nödvändiga kunskaper, erfarenheter och attityder. Morgondagens allmänläkare grundutbildas idag, men garanteras ännu ingen praktisk erfarenhet av primärvård förrän de befinner sig där i självständigt arbete under AT-tjänstgöringen. Sverige ligger här långt efter många länder. Carl-Gunnar Eriksson, klin.am. vid socialmedicinska institutionen, Umeå berättar i artikeln om ett försök med primärvårdsundervisning under fjärde studieåret i läkarutbildningen. Det finns mycket positivt att bjuda kandidaterna på genom att låta dem följa distriktssköterskans arbete och hela vårdcentralens sätt att möta människor med hälsoproblem. Dessutom finns utmärkta lärarkrafter dolda bland primärvårdens folk.