Problem i Stockholms reumatikervård - Hur skall de lösas? Patientföreningen, politikern, förvaltningschefen, läkaren -fyra röster om reumatikervården - Allander, Erik (Socialmedicinsk tidskrift, 1977)
Under våren 1976 arbetade Reumatikerföreningen i Stockholms län fram ett "program för handling". Utgångspunkten var de iakttagelser som många medlemmar gjort om reumatikervården i Stockholm. Programmet sammanställde också många förslag till förändring och förbättring, de flesta inom de nuvarande resurserna. Programmet som gått ut till föreningens 5 000 medlemmar har också sänts till sk beslutsfattare och visat sig fungera som hjälp i planeringen. Erfarenheterna av ett sådant handlingsprogram gäller säkert även andra patient- och handikappgrupper. Den 6 oktober 1976 hade Reumatikerförening en en debatt som utgick från handlingsprogrammet. Deltagare i debatten var: Gunnar Hjerne, landstingsråd för sjukvården i Stockholms läns landsting Tord Bergstedt, sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting Börje Olhagen, bitr professor, Reumatologiska klin, Karolinska sjukhuset Olle Lövgren, överläkare, Reumatologiska klin, S:t Eriks sjukhus Håkan Lugnegård, överläkare, Handkirurgiska klin, Sabbatsbergs sjukhus Valter Olsson, handikappkonsulent och ordförande i Reumatikerföreningen i Stockholms län Erik Allander, professor i socialmedicin, vice ordförande i Reumatikerföreningen i Stockholms län Debattinläggen har redigerats och sammanställts av Erik Allander.