Barn- och ungdomspsykiatrisk jourverksamhet i Göteborg - Höök, Kerstin; Gillberg, Christopher (Socialmedicinsk tidskrift, 1977)
I denna artikel redovisas en undersökning av jourverksamheten vid den barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Göteborg. Jourfallen utgör 10-15 procent av den barn- och ungdomspsykiatriska öppenvården i kommunen. De flesta söker utan remiss kvälls- eller nattetid. Utpräglade kristillstånd med psykiatrisk problematik såsom ångst, depression, psykosomatiska besvär eller olika psykossymptom svarade för mer än hälften av fallen. Familjerelations-problematik var besöksorsak i vart fjärde-femte fall, andra sociala problem eller skolproblem huvudsakligen besöksorsak hos vart tionde fall. Den vanligaste åtgärden - som tillämpades för ca 40 % - var inläggning på kliniken. Endast i 9 % stannade jourhavande läkares åtgärder vid ett samtal med patienten. Undersökningen belyser behovet av en barn- och ungdomspsykiatrisk akutavdelning med ständig inläggningsmöjlighet. Christopher Gillberg är underläkare och Kerstin Höök överläkare, bägge vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Göteborg. Psykolog Lars Engqvist har medverkat i bearbetningen av materialet.