Psykologens uppgifter i klinisk psykiatri - Levander, Sonja (Socialmedicinsk tidskrift, 1976)
Utvecklingen av psykologens uppgifter i klinisk psykiatri kan delas upp i två faser. Fram till mitten av sextiotalet fungerade psykologen huvudsakligen som konsult och tillkallades oftast i egenskap av expert rörande olika diagnostiska frågeställningar. Därefter började allt fler psykologer att skaffa sig utbildning i olika terapeutiska metoder och kom då också att i ökande grad ta del i det terapeutiska arbetet. Det skriver Sonja Levander som arbetar som psykolog i Nacka-projektet. Hon tar också upp den kliniska psykologens roll i framtiden och pekar där på den troliga inriktning en på förebyggande verksamheten, där tonvikten kan tänkas ligga på konsultuppgifter med inriktning på olika institutioner ute i samhället.