Privatlivet - en tårtbitsmodell? - Anér, Kerstin (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Den enskilde försäkrades krav på sekretess och personlig integritet kan äventyras i flera avseenden inom den allmänna försäkringen. Ett sådant område är farhågan, att uppgifter som den försäkrade lämnat i förtroende till sin läkare skall spridas till en större krets, tjänstemän och förtroendevalda i kassan, och kanske till arbetsgivare. Ett annat sådant område är, hur datorlagrade uppgifter skall skyddas, så att de senare ej kan användas att utpeka den försäkrade i en annan situation, kanske efter samkörning med andra register. Riksdagsledamoten Kerstin Anér - som engagerat sig i frågan om medborgarens rätt till personlig integritet - diskuterar i denna artikel tänkbara modeller för en rimlig avvägning mellan den enskildes rätt och önskemål till integritet och myndigheters behov av insyn.