Utvidet eller opprinnelig helsebegrep? - Evang, Karl (Socialmedicinsk tidskrift, 1976)
De som idag angriper medicinen för ett individualistiskt, sjukdomskoncentrerat och biologiskt-fysiskt orienterat hälsobegrepp är inte helt ajour. De undervärderar de förändringar som sker i riktning mot ett socialmedicinskt orienterat och mer realistiskt hälsobegrepp och som redan gett klara utslag också i hälsovårdens struktur och funktioner. Detta framhåller dr Karl Evang i en historisk analys av hälso- och sjukdomsbegreppens utveckling de senaste 100 åren. Karl Evang har varit Norges helsedirektör från 1939 till 1973.