Vad är egenvården värd och Vem är egenvårdens värd? - Tibblin, Gösta (Socialmedicinsk tidskrift, 1976)
Det finns nästan inget annat varu- eller tjänsteområde som tillhandahåller tjänster direkt till konsumenten där konsumenten har en så låg informationsnivå som inom sjukvårdsområdet. Patientinformation och patientutbildning berörs endast summariskt i utbildningen av läkare. Vi behöver veta mer om den informella struktur som styr människors handlande i hälsofrågor. Egenvården bör uppfattas som ett viktigt komplement till primärvården. En förbättring av egenvården kan inte bara minska allmänhetens osäkerhet i hälsofrågor utan även dämpa sjukvårdskonsumtionen och öka människors välbefinnande.