Försök att evaluera effekten av den svenska gynekologiska hälsokontrollen - Pettersson, Folke (Socialmedicinsk tidskrift, 1976)
När den gynekologiska hälsokontrollen organiserades i Sverige begick man samma misstag som man har gjort i de flesta andra länder där man organiserat masshälsoundersökningar för att uppspåra och behandla förstadier till cancer colli uteri. Man förlitade sig på att livmodershalscancerns naturalhistoria var kartlagd på ett fullständigt och betryggande sätt, och att sambandet mellan dysplasi, in situ cancer och invasiv cancer var helt etablerade och att det fanns skäl att anta att durationen från ett in situ-stadium till en invasiv collum-cancer skulle ligga på något mellan 10-15 år.