Minne och glömska: En analys av två skandinaviska självbiografier om alzheimers: An analysis of two Scandinavian autobiographies about alzheimers - Lenemark, Christian (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
Artikelns syfte är att analysera två skandinaviska självbiografier om alzheimers, för att därmed rikta fokus mot hur sjukdomserfarenheter av demens förmedlas ur den sjukes synvinkel i motsats till tidigare forskningsansatser som intresserat sig för anhörigberättelser. Självbiografierna som står i centrum är den svenska skådespelerskan Nina Gunkes Innan jag glömmer (2022) och den norske reklamgurun och författaren Ingebrigt Steen Jensens Før jeg forsvinner. Om å leve et liv med Alzheimer (2022). Analysen tar fasta på hur Gunke och Jensen både innehållsligt och formmässigt framställer sig själva i ljuset av alzheimersdiagnosen och särskilt hur de i sina självbiografier förhåller sig till den biomedicinska berättelsen om demens där den sjuke ofta betraktas som en levande död eller som en blek avbild av sitt forna jag.