Job Crafting: Changing and adapting work as one piece of the puzzle for a sustainable working life - Jaldestad, Ellen (Socialmedicinsk tidskrift, 2024)
Avhandling av Ellen Jaldestad, doktorand, KTH, Skolan för kemi, bio-teknologi och hälsa (CBH), Inst. för Medicinteknik och hälsosystem, avd. Ergonomi. Stockholm, 2024 Denna avhandling fokuserar job crafting som ett sätt att öka arbetsrelaterat välbefinnande och möjliggöra för människor att förlänga sina arbetsliv. Avhandlingen har genomförts inom två olika arbetskontexter: tillverkningsindustrin och sjukvården. Dessa två kontexter kämpar med till exempel krävande arbetsmiljöer och personalbrist, samt med att göra det möjligt för äldre medarbetare att förlänga sina arbetsliv. Job crafting är ett aktivt sätt att omforma arbetsuppgifter och arbetsupplägg, och kan definieras som att anställda själva förändrar de fysiska och kognitiva gränserna för arbetet, för att bättre passa personens förmågor och önskemål. Denna typ av medarbetardrivna strategier för att förändra och anpassa arbetet har visat sig öka anställdas välbefinnande och produktivitet, samt leda till minskad personalomsättning.