En idrottsrörelse för alla? : Geografiska analyser prövar den svenska idrottsrörelsens självbild och ger nya frågor om idrottens bidrag till folkhälsa - Arnoldsson, Jonas; Linderyd, Andreas (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
Nya analyser av idrottsrörelsen i Sverige visar på ett ojämlikt deltagande. Vi kan också säga mer än tidigare om vad som kännetecknar de hushåll varifrån relativt många, respektive få, barn och ungdomar idrottar, detta genom att med större precision mäta föreningsdeltagande på stadsdelsnivå i landets kommuner. Artikeln bidrar med viktig kunskap om vad som kan krävas i strävan att öka graden av aktivitet och rörelse – och säkerställa jämlika hälsoförutsättningar – hos barn och ungdomar i dagens Sverige.