Det lilla extra - informell organisering inom Individ- och familjeomsorg - Grell, Pär (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
Artikeln beskriver och analyserar IFO-personals informella organisering över interna och externa organisationsgränser i komplexa ärenden, och bygger på observationer av vardagsarbetet inom IFO i tre kommuner samt gruppintervjuer med IFO-personal i 11 olika kommuner. Studierna visar att den informella organiseringen bland annat består av informationsutbyten, avstämningar och uppföljningar, samordning, improviserade möten samt ett tänjande på formella uppdrag och arbetsuppgifter. Mot bakgrund av detta dras slutsatsen att informell organisering på ett sällan uppmärksammat sätt bidrar till att hålla samman hjälpen till klienter med komplexa behov, men också till att ”smörja kugghjulen” inom IFO, liksom inom välfärdssystemet i stort.