Nationell utvärdering av vården i mötet med ätstörningar - Levallius, Johanna (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
Ätstörningar uppskattas drabba cirka 200 000 personer i Sverige någon gång i livet. En undersökning har genomförts av hur patienter med ätstörning och närstående (N = 400) upplevt den svenska vården under det senaste året. Bemötandet upplevdes ofta som negativt eller inadekvat, med låg anpassning till individen och ett överdrivet fokus på kroppsvikt och mat, parat med bristande fokus på den drabbades psykologi. Väntetiderna överskred ofta vårdgarantin. Patienter och närstående ansåg att kunskapsnivån om ätstörningar utanför specialistvården behöver höjas. Väntetiderna behöver kortas och vården ske med en vårdplan i en sammanhållen vårdkedja. Fler behandlingsalternativ bör erbjudas, liksom en mer individanpassad vård. Närstående bör inkluderas i vården av drabbade under 18 år, som ett minimum erbjudas stöd och psykoedukation. Det mest hjälpsamma var att känna sig lyssnad på av sin behandlare.