Existentiella vardagssamtal på särskilt boende för äldre : När hjärta och hjärna möts i harmoni - Sundling, Anna; Frank, Malin (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
Behov av existentiella samtal bland boende på SÄBO (särskilt boende för äldre) i Nässjö kommun har uppmärksammats. Samtalsledare har utbildats i metodiken kring de åtta existentiella teman som WHO har listat. Samtal på individ och gruppnivå har genomförts, reflektioner av detta är att ursprungsmetoden måste justeras. Nya infallsvinklar har hittats för att stimulera de existentiella samtalen. Det framtagna förenklade samtalsstödet har utgått från teori till praktisk tillämpning. Under samtalens gång har individuell anpassning gjorts. Erfarenheten av genomförda samtalsgrupper belyser behov av mer kontinuitet av existentiella samtal i vardagen för att de boende ska kunna ge uttryck för sina existentiella frågor och behov - existentiella vardagssamtal. Metoden är inte färdigbearbetad och är i ett senare skede behov av vetenskaplig utvärdering.