Att vara rustad att möta äldre personers existentiella ensamhet kan främja existentiell hälsa - Sjöberg, Marina; Larsson, Helena; Sundström, Malin (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
Ensamhet är ett ord som idag används på flera sätt och i olika sammanhang. Därtill förekommer olika former av ensamhet som allt som oftast beskrivs sammanflätade med varandra. Vi beskriver den existentiella dimensionen av ensamhet, existentiell ensamhet, i kontexter där äldre personer vårdas i Sverige idag. Flera av oss får leva allt längre liv som gör att vi kommer att behöva varaktig vård och omsorg från hälso- och sjukvården. En situation som kan innebära sårbarhet och utsatthet och göra att vi känner oss existentiellt ensamma. Artikeln ger en inblick i flera olika perspektiv som har utforskats avseende existentiell ensamhet hos sköra äldre personer och vad som lindrar och bidrar till existentiell hälsa. Vi kan konstatera att genuina möten med andra människor, samtal och att bli lyssnad till är betydelsefullt.