Existentiell Hälsa - Samtal när livet utmanar. Erfarenheter från praktiskt genomförande - Jeppsson, Anna-Karin; Sjöberg, Thomas (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
I en vårdkontext blir mötet med lidande, mening, hopp, tillit m.mm aktualiserade. Att då möta andra människor med liknande erfarenheter och få dela sina tankar kan bli väldigt värdefullt. Att få pröva att sätta ord på sina funderingar i en trygg miljö blir en möjlighet till reflektion och lärande. I den här artikeln beskriver vi en praktik där vi möter patientgrupper inom slutenvårdspsykiatrin där de existentiella frågorna verkligen är närvarande och behov finns för samtal kring dessa. Vi beskriver också arbetet med samtalsgrupper för vårdpersonal inom hälso-och sjukvård i Region Jönköpings län. Här får man möjlighet att tala om de existentiella frågorna, rusta sig själva och få ett språk som gör att man vågar stå kvar och tillsammans fundera över livets stora frågor – trots att det inte alltid finns svar.