Hälsofrämjande introduktion - en teoretisk genomgång med praktiska implikationer - Johansson Blight , Karin; Lindencrona, Fredrik (Socialmedicinsk tidskrift, 2003)
Flyktingars livssituation och dess påverkan på hälsa, ohälsa och sjukdom bör ses i ett helhetsperspektiv, som inkluderar person, händelse och det sammanhang som flyktingen befinner sig i. Mottagarlandet har ett ansvar i att förhindra hälsoförsämring, social isolering och marginalisering av flyktingar. Händelseupplevelser, reaktion på och återhämtande efter psykiskt trauma varierar för olika personer och ställer krav på ett flexibelt introduktionssystem som inleds så snart som personer anländer till Sverige. Utformningen av introduktionsprogrammet kan påverka introduktionsdeltagarens hälsa. Därför skall förutsättningar ges att använda introduktionen som en hälsofrämjande arena. "Målforum" utprövas som en hälsofrämjande arbetsmetod inom introduktionen.