Vilka socialförsäkringsvillkor har invandrare? - Kopola, Nelli; Lapidus, Robin (Socialmedicinsk tidskrift, 2003)
Även om det svenska socialförsäkringssystemet är upplagt på ett i grunden öppet sätt, visar praxis att vissa befolkningsgrupper hamnar i stort utanför de delar som utgör försäkring mot inkomstbortfall. Den bristande integrationen som leder till svaga kopplingar till arbetsmarknaden bibehåller därmed stora grupper av människor på en statisk och successivt försvagad ekonomisk nivå. Den tidigare frågan huruvida det har någon speciell relevans att socialförsäkringen är baserad på bosättning snarare än medborgarskap kan besvaras med att systemet är i grunden sunt. Dock försvagar en arbetsmarknad som i för stor grad ser på ursprung vid anställning den enskildes möjligheter att tillgodogöra sig ett skydd utöver bidragsnivå. Vad gäller utvärdering finns det även andra frågor och studier som behöver besvaras på ämnet ”invandrare och socialförsäkring”. Flera kvalitetskontrollerande verktyg behöver också skapas för att tillgodose den enskildes rättigheter och motverka potentiell diskriminering.