Livshändelser hos nyanlända flyktingar - Söndergaardt, Hans Peter (Socialmedicinsk tidskrift, 2003)
Under åren 1997-2000 följdes 86 nyanlända flyktingar var tredje månad, sammanlagt 4 gånger med självskattningsformulär, blodprov och självrapportering av livshändelser (1). 55 personer genomförde hela Ungefär 1/3 uppfyllde kriterier för diagnosen posttraumatiskt stress syndrom (PTSD); 43 % av männen och 28 % av kvinnorna. De flesta nyanlända flyktingars hälsa påverkas av oro för anhöriga utanför Dessutom har negativa händelser under introduktionsfasen betydelse för hälsan. Många av dessa kan påverkas av politiska beslut som har betydelse för integrations- och bostadspolitik. Individer med PTSD är särskilt sårbara och kan sannolikt försämras i situationer där levnadsvillkoren eller kraven i vardagslivet upplevs som alltför svåra. Det förefaller därför viktigt att betona behovet av en individuell introduktionsplan som är anpassad till individens förmåga i syfte att uppnå en så snabb introduktion som möjligt. Fortsatta uppföljande studier av olika introduktionsprogram är nödvändiga för att optimera introduktionsprogrammen.