Åter till arbete - hinder och möjligheter : Röster från sjukskrivna - Gerner, Ulla (Socialmedicinsk tidskrift, 2003)
I den här artikeln speglas de sjukskrivnas syn på sin situation och på den arbetslivsinriktade rehabilitering, som Försäkringskassan har ansvar för. Artikeln bygger på fokusgruppsinter vjuer med två grupper sjukskrivna, som 1996 fick rehabilitering på en smärtklinik. Resultaten visar bland annat att det finns brister inom såväl vården som Försäkringskassan och också i samverkan dem emellan. Även arbetsgivarnas roll i rehabiliteringen lyfts fram och hur viktigt det är med deras medverkan och eventuella ekonomiska bidrag. Individens egen delaktighet i rehabiliteringsprocessen befanns också vara betydelsefull.